Monday, February 19, 2007

Priča o osnivaču skautskog pokreta

SIR ROBERT BADEN-POWELL rodio se u Londonu 1857. godine u obitelji koja je imala desetero djece. Vrlo je rano izgubio oca. Tijekom školovanja u školi Charterhouse počeo se zanimati za izviđanje i lov te upoznavanje prirode. U šumi oko škole skrivao se od svojih učitelja, pripremao hranu u prirodi od onoga što je tamo našao ili ulovio, uvijek pazeći da nešto ne oda njegov položaj. Za vrijeme školskih praznika sa svojom je braćom uvijek bio u potrazi za avanturom – jedrili su uz obalu Engleske, kanuom plovili po rijeci Temzi... Na taj je način stjecao znanja i vještine koje će mu kasnije koristiti u životu i poslu. Uz želju za stalnim učenjem bio je vrlo svestran – glumio je, svirao klavir i violinu, crtao i vodio dnevnik.

Vrlo mlad odlučio se prijaviti u vojnu službu. S 19 je godina otišao kao mladi časnik u Indiju. Specijalizirao se u izviđanju i crtanju karata u čemu je bio vrlo uspješan, pa je tome svemu poučavao i druge vojnike.

Početkom 20. stoljeća postao je zapovjednikom obrane gradića Mafekinga u Južnoj Africi. Kako nije imao dosta ljudi za obranu tog gradića, uzeo je dječake za obavljanje raznih poslova i zadataka – prijenos poruka, brigu za bolesne i ranjene, opskrbu i slično. Uz njihovu je pomoć Mafeking zdržao 217 dana opsade.

Godine 1903. vratio se u Englesku kao heroj i doznao da se njegov priručnik za vojnike, rabi u mnogim školama i organizacijama za mladež kako bi ih se naučilo izviđanju i poznavanju prirode. To ga je potaknulo da preradi tu knjigu kako bi je lakše razumjeli mladi čitatelji. U to su vrijeme Britanci bili jako zabrinuti za mlade i njihov odgoj primijetivši da se sve više odaju raznim porocima. Zato je Baden-Powell 1907. godine organizirao pokusni kamp na otoku Brownsea u Engleskoj. Okupio je 22 dječaka koji su radili po skautskom zakonu i sustavu patrole, pod njegovim vodstvom. Održavanjem toga kampa počeo je skautski pokret. Sljedeće, 1908. godine izlazi knjiga Skautizam za dječake koja je postala svjetskim skautskim priručnikom i prevedena je na više od 35 jezika.

Prvi veliki skup skauta održan je u Crystal Palaceu u Londonu 1909. godine i na njemu je sudjelovalo 11 000 dječaka. Tom su se prigodom skautskom pokretu prvi put priključile i djevojčice.

Prvi jamboree – međunarodno skautsko zborovanje – održan je u Londonu 1920. godine i na njemu Baden-Powell postaje Chief Scout (Glavni Skaut Svijeta).

Do kraja života nastavio je usvajati razna znanja i stjecati nove vještine – glumio je, pecao, bavio se lovom, bio je dobar umjetnik (crtao je i slikao akvarele) te se zanimao za kiparenje i snimanje filmova.

Godine 1938. vratio se u Afriku gdje je i umro 1941. Pokopan je u Keniji.


by: Helen

No comments: